ROSTRÄDGÅRDEN

Rosträdgården är vår äldsta trädgård, den invigdes 2003. Här finns ca 250 olika busk- och parkrosor. Vi har ett tiotal rosor som är extra värdefulla för oss och för det svenska kulturarvet.
Dessa rosor är en del av vårt uppdrag som genbanksträdgård för bevarandet av äldre arter från regionen.

Rosträdgården är ritad av Simon Irvine. Pergolan är skapad av konstnären och smeden Svenolof Sundberg i samverkan med Ockelbokonstnären Yngve Gunnarsson.

Lars Krantz ord om Rosträdgården:

ROSTRÄDGÅRDEN - UNIKT I SITT SLAG

I vår första trädgård, rosträdgården, skulle bågen spännas ordentligt. Vi bjuder in rosor ifrån sydliga breddgrader som aldrig bott i Ockelbo var mottot och utmaningen. Bara för att få visa världen att gläntan i norra Gästrikland har tillräckligt med kvalitéer för att också hysa kräsna kulturrosor.

De höga kraven löste som vi brukar när det gäller trädgård i norr. Vi kittlar och förstärker positiva förutsättningar som värme och ljus medan negativa krafter som vind ifrån nordan och vattensjuk jord hålls på avstånd.

”Se till att de tror att de står växer i Köpenhamn trots att de faktiskt befinner sig i Ockelbo ingick i de delikata uppdrag som designer Simon Irvine hade att hantera. Och det gjorde han med framgång när 20 ton fartygsplåt, skärmar, plank, gödsel, dräneringar mm komponerat på ett sätt som fick rosorna att inte bara överleva, utan att rentav stortrivas i växtzon 5.

Här trängs ca 250 roskändisar med namn som Chapeau de Napoelon, Mme Plantier och Drottning av Danmark. Det är de engångsblommande buskrosorna som står för flertalet. Med sin blomning ifrån midsommar till någon/några veckor in i augusti sprider de en ljuvlig doft i landskapet. Den ädlaste av aromer finner vi efter att ha stoppat näsan i den bulgariska oljerosen Rosa damascena triginitpetala. Den starkaste dock, och helt dominerande doften under högsommaren ägs av den klättrande honungsrosen, Rosa helenae Hybrida. När den med sina gräddvita blommor ståt i full blom firar sommaren sin absoluta höjdpunkt.