ÖRTAGÅRDEN

Örtagården byggdes 2007 för att hedra minnet av Carl von Linnés och hylla den lilla hemträdgården som odlings- och mötesplats. Här växer blommor, grönsaker och läkeväxter som i alla tider stöttat människor i nöd och sjukdom, men som också gör livet lite smakrikare.

I år kommer vi bygga upp en utställning kring luktärter. Bland annat kommer man kunna vandra in i en luktärtstunnel. Dessutom kommer besökarna även kunna botanisera bland ca 100 olika dahlior.
Blommigt och sinnligt!

Lars Krantz ord om Örtagården:

ÖRTAGÅRDEN - FÖR HÄLSANS SKULL

År 2007 fyllde Carl von Linné 300 år. En fest värd att fira tyckte vi och hakade på det stora jubiléet som gick av stapeln både innanför och utanför landets gränser. Trots att Linné troligen aldrig satt sin fot i Ockelbo kändes det helt självklart att på en plats som Wij Trädgårdar fira med en örtagård tillägnad Linné. Inte minst genom att vi så gärna delar hans iver att med trädgården och dess nytta som utgångspunkt skapa förutsättningar för människors välbefinnande.

För det är just med frågan; ”Vad ska det vara bra för”, som denna trädgård fått sin form och sin funktion.

Här växer läkeväxter som i alla tider stöttat människor i nöd och sjukdom. Ännu fler är det bland örter och kryddor som i huskurer och kulinariska anrättningar gör stor nytta i vår dagliga iver att må bra. Med relation och umgänge till dessa växter blir livet helt enkelt lite smakligare, hälsosammare och betydligt roligare, vare sig vi finner dem i teer, salvor, maträtter eller ångande fotbad.

Du finner också platser i trädgården för de olika behov vi människor har för att växa. Som t.ex. platsen för vila och enskildhet eller för aktivitet och odling. Eller platser för enskilda samtal i förtroende likaväl som för umgänge och för fest.

Den runda gräsytan fungerar så bra för rörelse i grupp medan gångar av grus och gräs ger utrymme för promenader i eftertanke.

Det lilla växthuset är byggt i senvuxen furu med funktioner enligt alla konstens regler. Här förkultiverar vi alla plantor som sedan planteras ut.