OM OSS

Alla har vi våra drömmar. Det kan handla om att inreda hus, att avancera i jobbet, att få spela i landslaget, att ta lastbilskörkort. Kanske handlar det om något så ouppnåeligt som en gräsmatta utan maskrosor. Alla som har trädgård veta att det är omöjligt, åtminstone utan hjälp av gifter, med det finns de som ändå ägnar hela sommarhalvåret åt det projektet. Det kan man kalla att leva sin dröm.

På Wij Trädgårdar tillhandahåller vi inte den sortens lösningar. I likhet med den alltid aktuelle Carl von Linné är vi nyfikna på alla arter och känner ett inre motstånd mot att utrota, även om vi kan bli rätt trötta på ogräs. Men drömmar tar vi till oss. Allting som sker i en trädgård handlar ju om att förverkliga drömmar. Det finns ingen som sätter potatis för att han måste. Man förväntar sig resultat av det man tar sig för i trädgården, till och med när man jagar maskrosor.

Det går dock inte att komma till Wij Trädgårdar och få sin dröm förverkligad, det måste ske därhemma i trädgården eller kanske på balkongen. Men man kan bli inspirerad. Hittills har vi på Wij Trädgårdar varit bra på att inspirera och varje vinter drar vi efter andan och kavlar upp ärmarna för att göra det igen. Med nya planteringar, nytt utsäde, nya idéer och nya maskrosor. Alltid välkomna till en ny säsong.

- Lars Krantz, Wij Trädgårdars grundare

ORGANISATION

Wij Trädgårdar i Ockelbo drivs i en tredelad organisation med Stiftelsen Wij Trädgårdar som genom sina stadgar är huvudansvarig för verksamhetens inriktning och karaktär samt konstnärlig höjd. Övriga parter har att förhålla sig till dessa stadgar inom sitt respektive ansvarsområde, där Ockelbo kommun är fastighetsägare.

Därtill verkar på Wij Trädgårdar många andra aktörer med sin specifika verksamhet som bidrar till upplevelsen vid ett besök. Både Wij Trädgårdskök och Wij Trädgårdshandel drivs av externa aktörer. Samverkan för och på Wij Trädgårdar är det som gemensamt skapar utveckling av nya upplevelser, tjänster och erbjudanden. Tillsammans blir allt både roligare och bättre, tänker vi.

STIFTELSEN WIJ TRÄDGÅRDAR

Stiftelsen Wij Trädgårdar startade år 2002 med den legendariska trädgårdsmästaren Lars Krantz i spetsen, med visionen att skapa ett trädgårdscentrum som världen aldrig skådat genom nyskapande trädgårdsformgivning inspirerad av traktens vilda natur. Det lokala materialet och växtbetingelserna i odlingszon 5 är utgångspunkt för berättelsen om Wij Trädgårdar.

Stiftelsen har som ändamål att inspirera och sprida kunskap om ekologisk odling och trädgårdskultur i den allra vidaste bemärkelsen. De vackra visningsträdgårdarna som utvecklas från år till år, utbildning, kurser och visningar på platsen ingår som delar i stiftelsens verksamhet. Det gör också samordningen av konsten på platsen. Stiftelsen har även uppdraget att stimulera andra utvecklingsinitiativ i bygden – att odla goda idéer, tillsammans med andra aktörer.

Ansvarig trädgårdsmästare är idag Frida Mörnerud.
I styrelsen finns Mats Åstrand, Frida Mörnerud, Annelie Engkvist samt Jonas Olsson.
Kontaktuppgifter till stiftelsen hittar du under "Kontakt".