KÖKSTRÄDGÅRDEN

Köksträdgården här på Wij är belägen på den plats där man från första början hade grönsaksodlingar. Här odlar vi ekologiska grönsaker och snittblommor till Wij Trädgårdskök. Vi odlar efter en åttaårig växtföljd och kombinerar grönsaker och blommor för att motverka växtsjukdomar och gynna jordens mikroliv sam den biologiska mångfalden.

Lars Krantz ord om Köksträdgården

KÖKSTRÄDGÅRDEN – TILL NYTTA OCH NÖJE

Grönsakslanden under hög- och sensommaren är som en saga med alla former, färger och inte minst smaker. Det är här vi ser trädgårdsmästare och kockar stämma möte under tidig morgonstund för att planera dagens meny för gästerna i restaurangen. Från jord till bord blir så enkelt med en trädgård utanför köksfönstret.

En gång låg Herrgårdens grönsaksfält på denna plats vilket märktes när vi satte spaden i jorden och vände på torvan. En fantastisk trädgårdsjord hade länge legat i dvala och fick ett nytt liv med nya utmaningar. Sida vid sida växer morötter och lök, potatis och bönor och alla de sorters kål med rikliga inslag av blommor som sommarmalvor, ringblommor och trädgårdsmästarnas favorit, jätteverbena.

Det ska ju vara något för själen också när magen har fått sitt i en av de mångsidigaste köksträdgårdar man kan få se. Och allt odlat enligt de ekologiska metoder som trädgårdsmästarna vårdar så trogen och ömt. En allsidig växtföljd, gott om gödselkompost, tillgång till vatten, Ockelbo-sol och kärleken till att luckra och rensa är hela hemligheten bakom underverket. En trädgård som varje dag ändrat skepnad ifrån vårens rabarber och späda sallad till höstens sista rotfrukter.

Här finns det mycket att lära för den egna täppan kan vi lova.