Lördagen 28 januari 2023, kl 10-16 Tempeh och Grönsaksfermentering med Surtanten
Välkommen till en spännande dag fylld av smaker, dofter, mögel och mikroorganismer!
Kl. 10-12 Tempeh-tillverkning
Vill du ha ett riktigt gott alternativ till kött så är tempeh svaret - på alla sätt och vis! Tempeh är fermenterade bönor som vävs samman till ett fast block med hjälp av mögelsvampen Rhizopus. Tempeh har en fin, nötig smak som passar i många olika rätter och är utmärkt att marinera, grilla, steka eller ha i grytor. Under den här workshopen får du lära dig allt om hur du lyckas med mögelfermentering och hur råvarorna till tempeh kan varieras och kombineras. Vi pratar också om hälsoaspekter och provsmakar och tillverkar egen tempeh.
Vi bjuder på förmiddagskaffe/te
Kl. 12-13 Lunch, Wij Trädgårdskök
Teriyakigryta med tempeh och grönsaker, serveras med syrade grönsaker
Kl. 13-16 Grönsaksfermentering
Fermenterade grönsaker är härligt krispiga, syrliga och smakrika och passar till det mesta. Dessutom innehåller de massor av hälsosamma bakterier som gör nytta i kroppen.
Under denna workshop får du lära dig vad fermentering är, olika tekniker för att fermentera grönsaker, vad som händer under den mikrobiologiska processen, varför det är så nyttigt och vad man kan äta det till. Du får också prova på att fermentera själv och tar med dig din burk grönsaker hem.
Vi bjuder på eftermiddagskaffe/te och frukt.
Workshopsen leds av Jenny Neikell, författare till flera prisbelönta böcker om fermentering och aktuell med "Stora boken om fermentering - fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier". Med över 20 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare
När: Lördagen den 28 januari, 2023.
Priser:
Heldag inklusive lunch: 1150kr
Tempeh-tillverkning: 500 kr
Grönsaksfermentering: 600 kr
Var: Ateljén på Wij Trädgårdar, Wijberget 2A
Biljetter köps via tickster
Köp biljett
Vid frågor om evenemanget kontakta
[email protected]
Kursdagen är en del av projekt Utbildningscenter Wij Trädgårdar med finansiering från Leader Gästrikebygden samt Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.