OMSTÄLLNINGSRESOR


Omställningsresor - Från tanke till handling
Röster längs vägen
Lördag 19 november 2022 kl. 10.00 - 16.30 i Herrgården på Wij Trädgårdar

10:00 Ankomstfika (kaffe/te och macka). Inledning av Christina Danielsson kyrkoherde i Ockelbo församling

10:30 Harry Månsus - "Min resa med profeterna - när det är sent på jorden". Om yttre och inre omställning

Harry Månsus blev den mest kända svenska ekoteologen på 1900-talet och har också haft stort engagemang för freds- och framtidsfrågor samt för Anonyma Alkoholister. Han är teolog, pastor, författare, etisk rådgivare i behandlingsmiljö och grundare till Brommadialogen, en mötesplats för kristen recovery och alternativ andlighet. Han har bland annat skrivit böckerna: Shalom jord, Vägen hem, Den kosmiska katedralen och nu senast Sången om livet.

12:00 Lunch; ekologisk röd linssoppa med tomat och kokosgrädde, samt Wij Trädgårdskök´s egenbakade focaccia. Kaffe/te.

Utställningsmontrar på temat ”Hållbart liv” finns att besöka under lunchen, deltar gör Kooperativet Fårskallarna, Utbildningscenter Wij Trädgårdar, Grön Kyrka, Omställning Gävle, Naturskyddsföreningen Ockelbo och fler kan tillkomma.

14:00 Alf Bergstrand - "Min egen omställningsresa från solceller till permakultur". Perspektivet breddas med en vidare diskussion om individ och kollektiv.
Alf Bergstrand är systemutvecklare på Telia, där han också är hållbarhetskoordinator inom sin avdelning. Alf har deltagit i projektet ”Goda hem”, myntat av Ultuna Permakultur, och gjort om gräsmattan i sin villaträdgård i Uppsala till odlingsmark, för att bli mer självförsörjande på frukt och grönt. Alf Bergstrands ideella engagemang räcker till för nätverket Grön Kyrka, Fridays for Future och till att vara scoutledare i Valsätrakyrkan.

15:00 Annelie Engkvist – ”Mätt på en plätt - med moroten som morot”. Kan odlandet vara en väg till inre omställning?
Här får vi höra erfarenheter ur ett odlarliv, från projektet ”Mätt på en plätt” till den egna odlingen och Grobo köksträdgård. Annelie Engkvist är trädgårdsmästare, husbehovsodlare och projektledare för Utbildningscenter Wij Trädgårdar.
Annelie leder sedan samtalet vidare med Harry och Alf om hur tankar blir till handling, om motivation och hopp.

16:00 Avslutning av Christina Danielsson kyrkoherde i Ockelbo församling

Var: Herrgården på Wij Trädgårdar, kl. 10-16.30, den 19 november 2022

Kostnad: Föreläsningarna är gratis, 200 kr för fika och lunch, betalas på plats, Swish eller kontant

Anmäl dig genom att mejla till [email protected] senast 13 november

Arrangörer: Utbildningscenter Wij Trädgårdar och kyrkorna i Ockelbo. Utbildningscenter Wij Trädgårdar är ett projekt som genomförs med stöd av Leader Gästrikebygden och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.